Manuele lymfedrainage en oedeemtherapie

Wat is lymfe?

Naast een systeem van bloedvaten heeft ons lichaam nog een transportsysteem: het lymfestelsel. Dit zorgt voor de afvoer van overtollig vloeistof en afweer tegen infecties.

Lymfe bevat ongeveer dezelfde bestanddelen als bloedplasma, maar heeft een hogere concentratie eiwitten. Als lichaamsarbeid wordt geleverd, neemt de concentratie eiwitten in het weefsel verder toe.

Op het kruispunt van grote lymfvaten bevinden zich lymfknopen. De lymfknopen liggen dichtbij organen en worden ook wel klieren genoemd. De klieren filteren de lymfe en halen er lichaamsvreemde stoffen uit (bacteriën, kankercellen, celresten, etc.). Deze lichaamsvreemde stoffen komen via het lymfestelsel in de bloedbaan terecht waarna ze worden uitgescheden door het lichaam.  In de lymfklieren worden witte bloedcellen gemaakt die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem van het lichaam.

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing in de huid, een zwaar gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.  Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Veel voorkomende vormen van oedeem zijn:

  • Lymfoedeem; aangeboren of verworven door een andere aandoening, operatie, ongeval, bestraling of chemotherapie;
  • Veneus oedeem; als gevolg van veneuze insufficiëntie door bijvoorbeeld trombose;
  • Lipoedeem; chronische aandoening waarbij het aantal vetcellen in het weefsel te groot is.

Manuele lymfedrainage en oedeemtherapie bij Medi-fit

Bij Medi-fit werken fysiotherapeuten die een opleiding tot oedeemtherapeut hebben gevolgd. De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

  • Oefentherapie;
  • Manuele lymfedrainage; een specifieke massagetechniek;
  • Lymfetaping;
  • Het aanleren van zelfmanagement;
  • Compressietherapie doormiddel van bandages of uiteindelijk een therapeutische elastische kous.

Voor manuele lymfedrainage en oedeemtherapie is altijd een verwijzing van een huisarts of specialist nodig.