Wat is bekkenfysiotherapie?

De bekkenfysiotherapeut is specialist op het gebied van spieren en gewrichten rondom het bekken, lage rug en de buik. Een bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden van problemen met plassen, ontlasten en seksualiteit. Daarnaast kunnen ze ook ondersteunen tijdens en na een zwangerschap.

Een bekkenfysiotherapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een masteropleiding voor bekkenfysiotherapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan over de bouw en functie van het bekken, de bekkenbodem en organen in het bekken.

Wanneer naar een bekkenfysiotherapeut?

De bekkenfysiotherapeut richt zich op het verhelpen en voorkomen van klachten rondom het bekken, lage rug en de buik bij mannen en vrouwen van alle leeftijden.

Voorbeelden van klachten die een bekkenfysiotherapeut kan behandelen:
– Ongewild urineverlies of verlies van ontlasting
– Steeds kleine beetje moeten plassen
– Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
– Moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting
– Zwangerschapsgerelateerd bekkenpijn en/of lage rugklachten tijdens de zwangerschap of na de bevalling
– Bekkenpijn en/of lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling
– Het oppakken van sportactiviteiten na een bevalling of keizersnede
– Begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied
– Stuitpijn

Bekkenfysiotherapie bij Medi-fit

De bekkenfysiotherapeut kent een aantal specifieke onderzoek en behandelstrategieën die kunnen worden toegepast bij bekkenklachten. Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe jouw specifieke klacht verholpen kan worden met bekkenfysiotherapie. Direct na de eerste afspraak heb je dus duidelijkheid over de verdere behandeling.